Va rog toate daca se poate ….
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
1. a sili = a obliga
a starni = a provoca
2. Virgula, semn grafic de punctuatie s-a utilizat in acest caz pentru a desparti substantivul (,,domnisorule”) in vocativ de restul propozitiei.
3. Marcile oralitatii sunt prezente in text prin utilizarea dialogului (exemplu: ,,-Adica cum te-am invatat eu? facu tanarul uimit.”), prin verbele si pronumele la persoana a II-a (exemple: ,,ai uitat”, ,,dumneata”, ,,nu tii minte”, ,,mi-ai spus”), prin enunturi exclamative, interogative, dar si prin pauzele afective redate de punctele de suspensie (,,Dar socrul tau?…Il lasasi sarac?”, ,,Cat pamant!”, ,,ca-i al meu!”), prin interjectii (,,Vai”, ,,ehe”).
4. Perechea de antonime este ,,dreapta”- ,,stanga”.
5. Doua motive literare pot fi pamantul si destinul (trecerea de la saracie la bogatie datorita pamantului obtinut de la socrul sau).
6. Bunatatea este o trasatura care ii diferentiaza pe Titu si Ion. Primul tresare si se infioara de dorinta arzatoare a lui Ion de a munci pamantul obtinut de la socrul sau lasandu-l sarac. Titu constientizeaza ,,indarjirea, cruzimea si egoismul” lui Ion regretand ca o vorba sa spusa in treacat l-a putut determina sa devina nesabuit in atingerea scopului de a avea pamant.
7. Protagonistul este caracterizat direct de catre narator, dar si indirect prin comportament si limbaj. Naratorul prin secventa ,,Purtarea lui Ion fata de Ana si Vasile i se paruse urata si neinteleasa” evidentiaza prin gandirea lui Titu ce fel de om este Ion, unul egoist, dur si lipsit de omenie.
,,Patima din glas” ilustreaza ambitia nemarginita a lui Ion de a se imbogati indiferent de obstacolele intampinate sau de sentimentele celor din jurul sau. Dorinta arzatoare exprimata prin secventa ,,Cat pamant!…” contureaza imaginea unui om de rand care isi doreste sa munceasca cat mai mult pentru a se imbogati.
8. Reiese faptul ca Titu isi da seama ca scopul urmarit de Ion nu era iubirea pentru o persoana, ci patima obtinerii unui castig, pamantul. Titu se gandea ca n-a avut inteligenta si viclenia lui Ion si in sinea sa este dezamagit ca el este cel care l-a indrumat involuntar pentru atingerea unui țel. Pasiunea lui Ion pentru pamant intrece orice bariera, renuntand chiar si la dragoste.
9. Argumente:
– naratorul omniscient si perspectiva narativa obiectiva,
– prezenta personajelor (Titu si Ion).
Multumesc multtt