Vă rog să mă ajutați la acest subiect!
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
A.
1. Cred ca se refera la ,,foaia noastră va fi un repertoriu general al literaturii românești”. Aceasta sintagma se refera la ideea de a avea o literatura alcatuita doar din lucrarile redacte de scriitori romani. Autorul isi doreste sa se inlature literatura straina si sa fie scoasa mai mult in evidenta operele scrise in limba si literatura romana.
2. manie=nebunie, obsesie
ramurile=componentele, directiile
sujecturi= titluri
3. Citatul care mentioneaza partile componente ale revistei este: ,,va cuprinde toate ramurile literaturii noastre, va fi despărțită în patru părți. În partea dintâi vor fi compuneri originale a conlucrătorilor foaiei; partea a doua va avea articole originale din celelalte jurnaluri românești. Partea a treia se va îndeletnici cu critica cărților nou ieșite în deosebitele provincii ale vechii Dacii. Partea a patra, numită Telegraful Daciei, ne va da înștiințări de cărțile ce au să iasă în puțin, de cele ce au ieșit de sub tipar, relații de adunările învățaților români, știri despre literatorii noștri și, în sfârșit, tot ce poate fi vrednic de însemnat pentru publicul român.” (am cautat textul, deoarece nu vad deloc bine scrisul din poza).
Vom fi atenti la diferenta dintre ,,mentioneaza” care presupune extragerea citatelor din text si ,,precizeaza” care presupune explicarea partii din fragment.
Revista ,,Dacia” este alcatuita din patru componente care cuprind subiecte diferite. In prima parte vor exista subiecte originale, scrise de conlucratorii revistei, iar in a doua parte vor exista articole realizate de alti scriitori. A treia parte va avea in vedere critica literara a cartilor nou aparute, iar in ultima parte vor exista diverse stiri despre scriitori si despre orice eveniment cultural din tinutul romanesc.
4. Mihail Kogalniceanu simte o imensa tristete fata de lipsa aprecierii literaturii romane. Rolul sintagmei este de a scoate in evidenta oful si nedumerirea lui Kogalniceanu, considerand ca traducerile din limbile straine nu constituie o literatura. Dorinta sa cea mai mare fiind de a reaprinde spiritul national, de a avea lucrari originale, neinspirate din literatura straina.
5. Una din directiile scriitorilor romani trebuie sa fie originalitatea, adica inspiratia sa vina din ,,fapte eroice, frumoasele noastre țări sunt destul de mari, obiceiurile noastre sunt destul de pitorești și de poetice, pentru ca să putem găsi și la noi sujeturi de scris” conform autorului. Acesta sustine ca scriitorii au ,,sujeturi” destule, iar originalitatea este primordiala. Astfel, cultura, traditiile, insusi poporul roman transmit scriitorului idei si sentimente pe care le poate transpuse armonios pe foaie.
B. Din punctul meu de vedere imitatia in literatura nu este benefica , deoarece stlul de viata al unui popor nu este asemenea altui neam. Originalitatea si traditia sunt doua lucruri sacre.
In primul rand, consider ca este usor sa imiti o persoana , insa niciodata nu vei reusi sa ai aceeasi personalitate ca a ei. Fiecare este unic in felul sau. In general, in zilele noastre exista tendinta de a copia anumite actiuni, lucruri, traditii ale altor popoare. Dupa cum afirma si Kogalniceanu, ,,dorul imitatiei” poate stinge in noi ,,duhul national”. Nu cred ca este sanatos pentru noi sa ne pierdem identitatea avand in vedere ca imprumutand si incercand sa ne adaptam imitarii, uitam de regulile morale, educative ale locului in care ne nastem si traim. Totusi, imitarea poate fi benefica atata timp cat nu poate dauna.
In al doilea rand, oamenii de obicei admira ceea ce vad si incearca sa-si copieze idolii. Desigur, exista oameni pe care ii putem imita in profesie, in cultura, in economie sub aspect benefic. De exemplu, un mare scriitor poate influenta un copil in domeniul literaturii. De asemenea, consider ca traditia si originalitatea sunt cele mai marete lucruri ale unui popor.
In concluzie, cred ca imitatia este rodul unui lucru obtinut cu usurinta , iar literatura este amprenta originalitatii unui popor care mentine in viata ,,duhul national”.